Руски дипломат: България прави празни ходове за "Южен поток"

Руски дипломат: България прави празни ходове за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия няма да се връща към "Южен поток", а Брюксел демонстрира готовност да развива енергийното сътрудничество с Русия., заяви постоянния представител на Русия в Европейския съюз (ЕС) Владимир Чижов.

След срещите си с вицепрезидента на Еврокомисията за енергосъюза Марош Шевчович и еврокомисаря по енергетиката Мигел Каньете той заяви, че те са настроени за развитие на отношенията с Русия в сферата на енергетиката.

Чижов отбеляза, че страните от ЕС се връщат към въпроса за "Южен поток": "Опитват се, може би, не толкова тук, в Брюксел, колкото в страните, които са били включени в този проект. Най-гръмка е България. Позицията на Русия бе достатъчно ясно формулирана и от министъра на енергетиката Новак, и от ръководителя на "Газпром" - Милер". Двамата вече обявиха, че Русия няма да се връща към "Южен поток".

Що се отнася до срещите с Шевчович и Каньете, руският дипломат сподели: "И единият, и другият са настроени да се развиват сътрудничеството в енергетиката между Русия и ЕС. Усещането ми от общуването е позитивно".

По думите му обсъждали се такива въпроси като газовият хъб, съдбата на газопровода Opal, сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика и в сектора на електроенергетиката.

"За Opal еврокомисарят Каньете каза, че плътно ще се заеме с този въпрос и даде необходимите указания", съобщи Чижов. В момента "Газпром" може да пълни само наполовина в Opal, в който постъпва газ от "Северен поток".

#Южен поток #газ #Новак #Газпром #ЕС #Европейския съюз #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници