Бял полицай отново застреля чернокож в САЩ

Бял полицай отново застреля чернокож в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Отново напрежение в САЩ заради убийство на чернокож младеж. Кметът на град Бъркли Тиъдър Хоскинс призова към спокойствие, след като бял полицай застреля чернокож младеж, който според органите на реда насочил оръжие към него, предаде Асошиейтед прес.

Това убийство отново разпали напрежението, тлеещо след смъртта на Майкъл Браун в град Фъргюсън.

Местните власти съобщиха, че тълпа от около 300 човека се събрала на бензиностанцията, където във вторник беше убит Антонио Мартин. Те хвърляли камъни и тухли.

В този случай  за разлика от стрелбата срещу Майкъл Браун, от която нямаше видеокадри, случаят с Мартин е бил заснет от охранителни камери, а от записите се вижда, че младежът явно насочва огнестрелно оръжие към полицая, който го разпитвал за кражба в магазин. Освен това Браун не е бил въоръжен.

"Това дори не може да се сравнява с Фъргюсън или случая с Гарнър в Ню Йорк", заяви кметът Хоскинс, имайки предвид смъртта на Ерик Гарнър - друг чернокож, загинал в резултат на полицейско насилие.

На 14 декември хиляди американци  протестираха във Вашингтон, Ню Йорк и Бостън срещу убийствата на невъоръжени чернокожи от полицаи. Това са едни от най-масовите акции от вълната от протести срещу убийствата на афроамериканци от бели полицаи във Фъргюсън, щата Мисури, в Ню Йорк, в Кливланд и на други места, заявиха организаторите.

Масовите протести срещу расовата дискриминация от страна на полицията започнаха в САЩ на 24 ноември. Тогава бе обявено решението да не се повдига обвинение срещу белия полицай Дарън Уилсън, който застреля през август 18-годишния Майкъл Браун. 

#САЩ #Майкъл Браун #Браун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници