ПКК отвлече турски ферибот

ПКК отвлече турски ферибот
Смята се, че похитителите ще използват пътниците на ферибота, за да освободят бившия лидер на ПКК Абдула Йоджалан, който е в затвор на егейски остров. Снимка: Архив
A A+ A++ A

Похитители, за които се предполага, че са кюрдски сепаратисти, отвлякоха турски пътнически кораб в петък вечерта.

Първоначално се смяташе, че един похитител е отвлякъл пътническия ферибот „Картепе“, плаващ между пристанищата на град Измит и Карамюрсел в Турция; впоследствие обаче се появи информация, че похитителите са четирима или петима и че са от Кюрдската работническа партия ПКК.

На борда на плавателния съд се намират 20 пътници и 4 моряци, съобщават световните агенции.

Валията Измит Ерджан Топчу каза, че похитителите са заплашили капитана на кораба с експлозиви.

Турските медии съобщават, че извършителите на отвличането все още не са отправили никакви конкретни искания, освен информацията за престъплението им да се предаде по телевизиите.

Отвлеченият ферибот се движи край бреговете на град Ялова. Предполага се, че похитителите са членове на кюрдската сепаратистка организация ПКК.

В тази връзка турските медии смятат, че похитителите възнамеряват да насочат кораба към остров Имрали в Мраморно море, където лидерът на ПКК Абдула Йоджалан излежава доживотна присъда, съобщава бТВ.

Министърът на транспорта излетя от Анкара за Истанбул, за да се запознае със случая от първа ръка. По всички пристанища на мегаполиса е обявено алармено положение от втора степен.

Отвлеченият ферибот е следен от три патрулни лодки на бреговата охрана, а също и по въздух, но те засега не се намесват.

#Абдула Йоджалан #ПКК #кюрди #Кюрдистан #Турция #похитители #ферибот #Кюрдска работническа партия #тероризъм #терористи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници