Добрев: Българо-руски проект за „Белене“ няма да има

A A+ A++ A

Българо-руски проект за АЕЦ „Белене“ няма да има, заяви вече новоизбраният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Вече заявихме многократно позицията на правителството, че българо-руски проект няма да има. С възможност реакторът от „Белене“ да е нов, 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но това не може да стане автоматично, отнема време“, добави Добрев, цитиран от БГНЕС.

По думите му е необходимо лицензиране на площадка, проучвания на тази площадка, сертифициране на нов проект, проектиране, промяна в проектирането, но тази опция би дала диверсификация в ядрената енергетика.

„Не възразявам темата за проучванията и добива на шистов газ да се разисква“, заяви Добрев, като прецизира позицията си, без да назове категорично мнението си дали е „за“ или „против“.

„Със специална комисия, създадена в Народното събрание, можем да говорим по темата, най-малкото, за да се прецизират текстовете по приетия мораториум за шистовия газ и като следствие решенията да са както в едната посока – разрешение, така и в другата посока – забрана“, обясни министърът.

„Надявам се да оправдая вашето доверие какво трябва да се свърши до края на мандата“, заяви Добрев след назначаването си на министерския пост.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници