Един милион са осакатените в Сирия

Един милион са осакатените в Сирия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Един милион човека са били ранени или осакатени в сирийския конфликт, съобщи Световната здравна организация (СЗО). "Голям брой хора са с увреждания. Това е огромен проблем", заяви представителят на СЗО в Сирия Елизабет Хоф.

Тя засегна и проблема с бързото разпространение на болести сред сирийците заради проблемите в системата на здравеопазването.

По данни на СЗО

драстично се е увеличил броят на страдащите от хепатит и тиф

тъй като е ваксинирано едва половината от населението.

СЗО осигурява медицинска помощ за Сирия от началото на конфликта в страната, като координира всички хуманитарни доставки в Дамаск.

 

Междувременно, УНИЦЕФ съобщи, че ще се нуждае от 900 млн. долара през следващата година, за да помогне на децата в Сирия, пострадали от гражданската война, и призова за дарения от донори.

"Кризата в Сирия представлява

най-голямата заплаха за децата в последно време

каза регионалният директор на организацията за Близкия изток и Северна Африка Мария Каливис. До края на 2015 г. животът на повече от 8,6 млн. деца от региона ще бъде разрушен от насилие и принудително изселване.

Според Каливис УНИЦЕФ планира за следващата година да удвои броя на деца с достъп до питейна вода и канализация, както и броят им с достъп до образование.

Агенцията на ООН ще продължи и кампаниите си за ваксиниране срещу полиомиелит и доставките си, включително парични помощи и зимни дрехи, за семейства на близо 850 000 деца, засегнати от конфликта.

Тригодишната гражданска война в Сирия причини смъртта на повече от 200 000 души и принуди половината население на страната да се изсели от домовете си.

#Сирия #болести #конфликт #СЗО #Световната здравна организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници