Реформа без сътресения в МВР обещават от ГЕРБ

Реформа без сътресения в МВР обещават от ГЕРБ
A A+ A++ A

Реформата в МВР ще мине без сътресения, обеща от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Тя не е насочена към конкретно лице и гарантирам, че няма да има скандални назначения, каза той. 

Депутатите обсъждат предложените поправки, с които ГДБОП се отделя от ДАНС и се връща в МВР, възстановяват се правомощията на президента да издава указ за назначаването на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС по предложение на Министерски съвет. 

"Решението да има ДАНС, решението да бъде преместен ГДБОП в ДАНС или сега както се предлага да бъде изваден - това са политически решения", коментира в кулоарите председателят на ДАНС Владимир Писанчев. „Ние като професионалисти трябва просто да ги изпълним и се стараем да го направим по възможно най-добрия начин”, увери той.

„Интересното е, че никой не е поискал анализ какво е направила агенцията за 2014 година. Нито една политическа сила не е поискала анализ на това какво сме направили за 2014 година”, подчерта председателя на ДАНС. На премиера той докладвал персонално.

"Силно се надявам и мога да гарантирам, че няма да има скандални назначения, най-малкото защото изискванията няма да го позволяват. Няма да има сътресения", каза Вучков. Според него шест месеца ГДБОП и ДАНС не са проработили както трябва и новото правителство няма да позволи това.

Министърът припомни, че реформата от юни 2013, приключила с "едно много известно назначение"  и довела до тежки последици за диалога на страната ни с Европейската комисия, която в свой доклад е оценила негативно промените.

Позоваването на 400 незавършени производства не е аргумент, обори Вучков председателя на ДАНС Владимир Писанчев за това, че довеждането докрай на тези производства ще бъде изключително затруднено при връщането на ГДБОП отново в МВР.

Вносителят на проектозакона Цветан Цветанов обяви, че приоритетите са три - връщането на ГДБОП в МВР, връщането на ролята на президента и връщането на конкурсното начало. Цветанов защити своята теза, че партньорските служби и евроатлантическите ни партньори са дали ясна негативна оценка за реформата на предишното правителство по отношение на ГДБОП.

Цветан Цветанов добави, че последният акцент е изваждането на подслушвания от ДАНС и тяхното преминаване към Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), като е възможно в ДАНС все пак да остане малко звено за технически операции, свързани със защита на националната сигурност.

#МВР #ГДБОП #Парламент #Веселин Вучков #Владимир Писанчев #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници