Българин е 288-и по богатство в Швейцария

Българин е 288-и по богатство в Швейцария
Румен Хранов
A A+ A++ A

Българинът Румен Хранов заема престижното 288-о място в годишната класация на списание "Bilanz" за 300-те най-богати швейцарци.

“Благодарен съм, че ми се обаждате, аз съм си българин, разбира се, но 30 г. не съм се връщал в България, никой не ме познава, не съм правил бизнес и нямам икономически интереси там”, коментира Хранов, любезно отказвайки интервю но "24 часа". Той обясни, че не дава интервюта и за 30 години не е дал нито едно. 

Румен Хранов е роден на 9 юли 1944 г. в Пазарджик. През 1955 г. семейството му идва в София. Като дете играе в българския филм “Вятърната мелница”, сниман през 1961 г. Харесали го от драмсъстава на Пионерския дворец, където бил 8 г. под ръководството на режисьора Асен Траянов.

По-късно завършва с пълно отличие математика и физика в Ленинград, след което и строително инженерство. Работи за кратко в “Изот". Напуска България през юни 1976 г., след като се жени за австрийка. Скоро след това при него във Виена заминават и родителите му.

Кариерата му на строителен инженер  започва от Африка, като е работил по конструкцията на националния театър в Нигерия, както в Египет, Кувейт, Саудитска Арабия и Индия. Сред сградите, в които е участвал са тези на Министерски съвет в Кувейт Сити и летището “Джеда” в Саудитска Арабия. Работил е и по обекти в Русия и Турция.

През 1986 г. се озовава в Швейцария и се насочва към търговия с петролни продукти. През 1985 г. създава фирмата си Finman AG, която се занимава с това. Тя разработва производство на биохрани в Русия, работи в Канада по откриването на шистов газ и има и малка финансова къща в Казахстан.

Хранов има втора съпруга - Изабела и общо шест деца.  Семейството му живее в градчето Цоликон край Цюрих. 

#Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници