Костов: И Драшков е аут заради „Белене”

Костов: И Драшков е аут заради „Белене”
Докато не се свалят цените на лекарствата и горивата, ще продължим да сме критични към управлението, категоричен е Костов. Снимка: TV7
A A+ A++ A

Иван Драшков, който подаде оставка от поста заместник-директор на Държавната агенция национална сигурност (ДАНС) си е отишъл заради АЕЦ „Белене", заяви съпредседалтелят на Синята коалиция Иван Костов.

Костов заяви в ефира на TV7 в сряда, че решението за оставката на Драшков е продиктувано от тежките разследвания, които той е ръководил. По думите на синия лидер ДАНС е имала становище, че българо-руският проект за атомната електроцентрала няма да повлияе положително върху енергийната независимост на България.

„Ще трябва да се вземе ясна позиция какво представлява АЕЦ „Белене" за сигурността на страната. Там трябва да се произнесе ДАНС и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Иван Драшков и Трайчо Трайков са елиминирани от двете институции. Едностранното обвързване елиминира тезата за енергийна независимост”, обясни Иван Костов.

Предстои заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в края на март при президента Росен Плевнелиев, на което ще се обсъжда бъдещето на проекта АЕЦ „Белене", припомни тъмносиният лидер.

По думите му точно преди него се сменят министърът на енергетиката и човекът от ДАНС, ръководил екипа, на който е поставена задачата да определи влиянието на АЕЦ „Белене“ върху енергийната сигурност на страната.

„Надявам се МИЕТ и ДАНС на предстоящото заседание да не променят известната си до този момент резервирана позиция за проекта“, подчерта Костов.

Според него няма ясни мотиви за освобождаването на Трайчо Трайков. Не е задължение само на един министър да има антикризисна политика и не е вярно, че е освободен заради гафа в Катар, изказа съмненията си лидерът на ДСБ.

Според Костов Драшков е знаел и за случващото се във фармацевтичния сектор. Костов посочи още, че „Синята коалиция“ знае какво точно трябва да се направи, за да се намалят цените на лекарствата, и ще представи становището си в близките дни.

Той коментира и новината от последните дни за картел между четири компании на пазара на горива.

„Освен „Лукойл“ има и други фирми с господстващо положение. Дали те ще злоупотребяват с господстващото си положение, е отговорност на изпълнителната власт. Идеите за държавна дотация на горивата не са правилни, защото и тези, които не карат коли, ще плащат цената на бензина“, добави Костов.

Той припомни, че Комисията за защита на конкуренцията е признала, че има картел на пазара на горива. Сега тя трябва да предпише мерки за разбиване на картела и цените да се върнат на нормални нива, посъветва Иван Костов.

Докато не се свалят цените на лекарствата и горивата, ще продължим да сме критични към управлението, добави Костов.

Той се съмнява, че новият здравен министър ще успее да свали цените на лекарствата.

#цени #лекарства #горива #Иван Драшков #Иван Костов #ДАНС #Синята коалиция #Държавната агенция за национална сигурност #АЕЦ „Белене“ #Трайчо Трайков #Катар #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #България #оставка #Консултативния съвет за национална сигурност #Росен Плевнелиев #президент #МИЕТ #ДСБ #Комисията за защита на конкуренцията #Лукойл #здравен министър #картел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »