Шефът на ДАТО: СРС-та не се използват нерегламентирано

Шефът на ДАТО: СРС-та не се използват нерегламентирано
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Държавна агенция Технически операции (ДАТО) Цветан Китов отрече специални разузнавателни средства да се използват нерагламентирано.

„Гарантирам, че няма възможност, не се използват и няма да бъдат използвани нерегламентирано специални разузнавателни средства и това е една от основните ни задачи за работа в агенцията“, заяви той след заседание на парламентарната комисия за контрол на службите и СРС-тата, съобщава БГНЕС.

По думите на Китов е създадена система за контрол, която работи и постоянно се усъвършенства. Той е категоричен, че бюджетът на ДАТО ще стигне, за да се изпълняват законовите правомощия и задължения и това няма да повлияе на работоспособността на агенцията.

"За изминалата година и половина от влизането на закона в сила се създадоха и заработиха институции, които ефективно контролират, използването на специалните разузнавателни средства. Така че няма да има проблем от гледна точка на контрол", заяви шефът на ДАТО.

Китов е категоричен, че със създаването на ДАТО има повече контрол и повече независимост, която дава възможност много точно да се планират действията по прилагането на СРС-та и това се показва и от работата агенцията тази година и половина от създаването й.

Комисията днес гласува да се приемат промените в закона за СРС, които се отнасят до отпадане на финансовата обвързаност. Председателят й Димитър Лазаров каза, че "въздържали се" днес гласували представителите на БСП, ДПС и ББЦ. Според него е нормално промените да влязат в четвъртък в пленарна зала на първо гласуване.
Лазаров, който е един от вносителите на промените в закона, обясни, че влизането в сила на този принцип беше отложено за втори път за 1 януари 2015 г.

"В службите, които ползват СРС-та няма заложени такива средства, а от друга страна в ДАТО си има около 42 млн. лв. като първостепенен разпоредител ", каза Лазаров. На заседанието на комисията е имало представители на МВР, МФ и прокуратурата, които подкрепили приемането на тези промени.

"И това трябва да стане в спешен порядък, тъй като от първи януари няма как да се прилага този принцип, ако не се отмени", каза Лазаров. Той коментира и че такъв принцип в нито една държава членка на ЕС не се прилага.

#Цветан Китов #ДАТО #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници