Отложиха делото за КТБ за 2015 г.

Отложиха делото за КТБ за 2015 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка е отложено и ще се гледа през февруари 2015 година. Това решение е взел Върховният административен съд (ВАС).

Делото бе заведено по жалбата на акционерите в Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да обяви банката в несъстоятелност.

Причина за отлагане на делото стана фактът, че едва днес бе конституирана като страна по делото КТБ АД, която в момента се представлява от назначените от БНБ квестори.

Участие в днешното заседание на практика не взе и БНБ, тъй като съдът прецени, че упълномощените да представляват централната банка лица, не са представили годни пълномощни. Те са били упълномощени лично от гуверньора Иван Искров, а не от Управителният съвет на БНБ, който е издал обжалвания днес акт.

Стана ясно още, че съдът е отхвърлил исканията на адвокатите на жалбоподателите за отвод на съдебния състав, тъй като бил предубеден, както и за искането на отвод на всички съдии от 7-мо отделение, които евентуално биха могли да гледат делото. Съдът обясни, че това е индивидуално решение на всеки съдия.

Жалбоподателят "Бромак" държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30 на сто от капитала й.

Към техните жалби се присъединиха и десетки жалби на вложители и служители в банката. Заради делото за връщането на лиценза на КТБ, който бе отнет от БНБ на 6 ноември, беше спрян процесът за обявяването в несъстоятелност на банката. То ще продължи, след като се реши висящото дело пред ВАС.

По-рано пък стана ясно, че министерството на финансите е възстановило остатъка от 36,8 млн. лв. на 15 общини по блокираните им сметки в КТБ. Всички средства на общините по блокираните им сметки в КТБ са възстановени напълно.

#отложиха #дело #Корпоративна търговска банка #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници