ДАНС се възпротиви на връщането на ГДБОП в МВР

ДАНС се възпротиви на връщането на ГДБОП в МВР
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавна агенция „Национална сигурност” отхвърли мотивите на мнозинството в парламента ГДБОП да бъде върната в структурата на МВР.

Това става ясно от становище на агенцията във връзка с промените в Закона за МВР, в който се предвижда и изменение на Закона за ДАНС. 

От ДАНС не са съгласни с изваждането на бившата ГДБОП от структурата й и отнемането на правомощията на агенцията да разследва.

Според ДАНС критиката от страна на ЕК, която е един от аргументите, с които се иска връщането на ГДБОП в МВР, е срещу начина, по който без обсъждане е извършено прехвърлянето на службата, а не самата целесъобразност на този акт.

В становището се критикува и намерението – назначаването на председател на ДАНС да се върне в правомощията на президента. 

„Не са посочени аргументи, които по категоричен начин да обосноват предимството председателят на ДАНС да се назначава с указ на президента пред това да се избира от Народното събрание. Нещо повече, считаме, че Народното събрание би могло да докаже необвързаността си от определени кръгове именно чрез правилния избор на председател на ДАНС. Следва да се има предвид и фактът, че назначаването на председател на Агенцията от един-единствен човек (президента) също би могъл да бъде оспорен като повлиян от определени кръгове, още повече, че България е парламентарна република”, се казва в становището.

#ДАНС #срещу #ГДБОП #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници