Qualcomm Snapdragon 810 ще предложи много интересни екстри

Qualcomm Snapdragon 810 ще предложи много интересни екстри
A A+ A++ A

През следващата година повечето смартфони от висок клас най-вероятно ще използват чипсета Qualcomm Snapdragon 810, който освен, че ще бъде по-бърз ще добави поддръжка за някои интересни технологии. Преди дни компанията организира демонстрация на възможностите на чипсета за американски медии и от тях можем да научим повече подробности за добавките. Една от тях е свързана с качеството на звука при запис на видео. Телефоните със Snapdragon 810 ще могат да използват до 3 микрофона за селективен запис на звуков източник, така че ще можете да изберете кой звук искате да бъде уловен – предния, страничния или обкръжаващия ви. Функцията се нарича Fluence Pro и използва специални алгоритми за филтриране на нежеланите звуци и прихващането само на нужните. Според компанията това ще се използва и при разговорите с включен високоговорител, като в този случай телефона ще улавя само гласа говорещия, но не и околните звуци.

Новият чипсет ще е в състояние и безжично да прехвърля 4К видео към съвместим телевизор. Това използва технологията 802.11ad за пренос на съдържание на къси разстояния, която работи с честота 60GHz. Така се прехвърлят данни със скорост 4-6Gbps, което е значително повече от капацитета на 802.11ac Wi-Fi мрежите, а това на свой ред ще осигури стрийминг на видео без закъснение. Осигуряването на съвместимост с тази технология ще изисква включването в телевизора на допълнителен донгъл. Следващата основна версия на стандарта Miracast също ще използва 802.11ad.

Друга област, в която очакваме голямо подобрение, е камерата. Snapdragon 810 ще поддържа нова фотографска система, която ще позволи използването на приближени без загуба в качеството. Тя е разработена от Corephotonics и използва две различни лещи – широкоъгълна и телефото, които доставят данни на алгоритми, правещо възможно 3x оптично приближение при снимки и 5х при заснемане на видео. Всичко това без добавяне на подвижни части и обемни обективи. Отвъд това оптично приближение ще е възможно и прилагането на по-качествено цифрово. В момента технологията PureView на Nokia осигурява възможност за цифрово приближение с минимална загуба в качеството и ще е интересно да видим как се справя тази разработка.

Чипсетът Snapdragon 810 вече е в ръцете на големите производители на устройства, но освен споменатото предлага още възможности като защита на хардуерно ниво за предотвратяване на кражби, висококачествена графика за игри, поддръжка на обкръжаващ звук Dolby Atmos, подобрено и по-ефикасно разпознаване на глас из звук и по-бърз трансфер на данни през Wi-Fi и LTE мрежи. Не е задължително всичко това да се появи в новата вълна от топмодели смартфони таблети, която ще започне да се надига след броени дни с началото на изложението CES в Лас Вегас, но със сигурност следващата година ще ни осигури много интересни устройства.

Източник: The Verge, Engadget

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници