Въоръжен държи между 15 и 20 заложници в Сидни (видео и снимки)

Въоръжен държи между 15 и 20 заложници в Сидни (видео и снимки)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заложническа драма разтърси Сидни. Въоръжен мъж взе за заложници между 15 и 20 души в кафене на голяма шоколадова компания в центъра на Сидни. Според различни източници техният брой е между 13 и 40 души.

Трима предполагаеми заложници са излезли от кафенето в центъра на Сидни, в което бяха държани от въоръжен с огнестрелно оръжие мъж в продължение на близо 6 часа. Двама са излезли от от централния вход, а третият от страничен.

Преди малко две жени с престилки, вероятно от персонала, са успели да излязат на бегом от заведението, съобщиха агенциите.

В заведението остават неизвестен брой заложници. На прозореца на кафенето се вижда черен флаг с надписи на арабски език, държали са го двама заложници. Това е традиционният ислямски флаг Шахада, на който е написано "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговия пророк", предаде ТАСС.

Похитителят настоява да разговаря с австралийския премиер Тони Абът. Другото му искане е в кафене „Линдт” в Сидни да бъде донесен флаг на “Ислямска държава в Ирак и Сирия”, пише The Guardian.

Полицаи са обкръжили площада „Мартин плейс”, където се намира кафенето. Почти всички сгради в околността са евакуирани, а метро и автобусни станции са затворени. Държавната библиотека и сградата на парламента на щата Нов Южен Уелс остават евакуирани. Спирката на „Мартин плейс” и няколко автобусни линии са закрити.

Австралийският премиер Тони Абът нарече случая "извънредно тревожен". Засега инцидентът не е определен като териристичен акт, въпреки че има подозрения, че похитителят е джихадист. Според Абът похищението може да е и политически мотивирано. 

„Не мога да си помисля за нещо по-стресиращо, по-ужасяващо от това да бъде човек част от такава ситуация. Нашите мисли са с тези хора“, посочи Абът, цитиран от Би Би Си.

Премиерът добави, че Австралия е мирна страна, където живеят отворени и щедри хора и нищо няма да промени това. „Призовавам всички австралийци да се заемат със задълженията си, както обикновено“, заяви Абът.

По думите на очевидци, в похитеното кафе е имало 10 служители и около 30 клиенти. Полицията е евакуирала хората от близките сгради. Органите на реда са посъветвали хората, живеещи в близост до мястото на инцидента да държат прозорците си затворени и далече от тях.

 

#Сидни #заложници #Тони Абът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници