ТЕЦ "Варна" спира работа от 1 януари

ТЕЦ "Варна" спира работа от 1 януари
Снимка: ЧЕЗ
A A+ A++ A

ТЕЦ „Варна” ще бъде временно изведена от системата на 1 януари 2015 година в съответствие с българското и европейското законодателства, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на Министерство на енергетиката, БЕХ и ЧЕЗ.

Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала, съобщава ръководството на теца.

При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10 декември 2014 г., уточняват от централата.

„На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци“, каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна“.

Поетапно ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ „Варна“, за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора.

„И след 1 януари 2015 г. ще продължим да търсим вариант за дългосрочно отдаване на централата под наем, продажба или съвместно управление“, заяви Минчев.

#ТЕЦ "Варна" #спира #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници