”Нова Македониjа”: Картата на БАН за диалектите разсърди Гърция

”Нова Македониjа”: Картата на БАН за диалектите разсърди Гърция
A A+ A++ A

Гръцките медии се разсърдиха на България заради картата на Института по български език при БАН за българските диалекти, пише македонският вестник ”Нова Македониjа”. Причината е, че според нея в по-голямата част от Северна Гърция се говори български.

Медии в Атина смятали картата за провокация, тъй като тя е изготвена от официален институт. А проектът е реализиран със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Припомняме, че езиковеди от Института за български език към БАН представиха неотдавна електронна карта на диалектите на българския език, на която са очертани границите на основните диалектни области по цялата българска езикова територия, която далеч надхвърля държавните граници на страната.

Електронната карта, създадена от учените, представя  ареала на българските диалектни говори в неговите историко-географски граници. Има разлика между езикова и държавна територия, , коментира доц. д-р Ана Кочева от екипа на създателите на картата.

Предвидено е в бъдеще чрез чрез кликване на определени места върху картата да могат да се чуват и записани образци от многобройните местни говори, което ще даде възможност за по-пълна и непосредствена представа за диалектното богатство и многообразие на българския език.

#карта #диалекти #гръцки медии #провокация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници