Горбачов призова: Време е да спрем войната между Запада и Русия!

Горбачов призова: Време е да спрем войната между Запада и Русия!
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Последният съветски лидер Михаил Горбачов призова САЩ и ЕС да "размразят" отношенията с Москва въпреки напрежението заради Украйна. 83-годишният Горбачов отбелязва в статия, публикувана във в. "Российская Газета", че украинската криза е станала причина Западът не само да наложи санкции на Русия, но и да прекрати сътрудничеството по глобални проблеми – от борбата с тероризма до климатичните промени и епидемиите със заболявания.

Според него "и двете страни в украинския конфликт нарушават примирието, и двете страни са виновни за използването на особено опасни видове оръжие и за нарушаване на човешките права. Война до победен край е невъзможна. Време е да я спрем!".

"Трябва спешно да размразим отношенията. Предлагам лидерите на Русия и САЩ да помислят за провеждането на среща по широк дневен ред без предварителни условия. Подобна среща трябва да бъде подготвена и между Русия и ЕС", казва Горбачов.

Русия и САЩ "носят специална отговорност. Когато се откажат от нея, последиците за света са ужасни", допълва той. И двете страни трябва да отстъпят от идеологическите си позиции.

"Не трябва да се страхуваме, че някой ще "изгуби авторитет" или че някой ще спечели пропагандна победа. Всичко това трябва да е част от миналото. Трябва да мислим за бъдещето", счита Горбачов.

Той предупреди, че настоящите международни усилия за разрешаване на украинската криза са "неравни с опасността, която застрашава всички ни".

 

#Михаил Горбачов #Русия #САЩ #Москва #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници