Доставката на "Мистрал" за Русия зависи от отношението към Украйна

Доставката на "Мистрал" за Русия зависи от отношението към Украйна
Владимир Путин и Франсоа Оланд Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че въпросът дали Франция ще достави на Русия поръчаните двата кораба "Мистрал" зависи единствено от изпълнението на споразуменията за Украйна, сключени през септември в Минск, съобщи "Фигаро".

Оланд бе в Москва, където разговаря в събота с руския държавен глава Владимир Путин. Руският президент не е повдигал въпроса за корабите по време на срещата им.

"Аз не задавах въпроси, а и президентът (на Франция) не каза нищо по този въпрос", призна Путин пред журналисти. Той каза само, че се отнася "с разбиране" към това как Франция изпълнява своите задължения.

"Предпоставката за нас е, че договорът ще бъде изпълнен", подчерта Путин, но изрази надежда, че ако това не стане, Франция ще върне заплатените й пари.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда Москва да получи два хеликоптероносача клас "Мистрал" общо за 1,2 милиарда евро. Случаят предизвика дипломатическо-военни усложнения, след като френският президент Франсоа Оланд реши да обвърже доставката на корабите с политическото уреждане на кризата в Украйна.

В края на октомври Москва увери, че е получила покана да приеме на 14 ноември първия от двата кораба, получил името "Владивосток". Заради критики от страни членки на НАТО производителят и френското правителство незабавно отрекоха.

#Франсоа Оланд #Оланд #Владимир Путин #Путин #Русия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници