Председателят на ЕК: "Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни

Председателят на ЕК: "Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейското семейство ще подкрепи България, за да се намерят решения на геополитическите предизвикателства, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Ще гледаме да се използват европейските ресурси за подобряване на живота на България. Енергетиката е от значение за всички европейци. България не е сама. ЕК не е само наблюдател, ние сме с България в този момент. Няма да приемем никакви шантажи.

По отношение на "Южен поток" България и ЕК работят заедно. Неразрешените въпроси не са непреодолими. "Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни, няма нищо ново.

Топката е в полето на Русия, каза Юнкер

на съвместна пресконференция с Борисов.

Ние сме за "Южен поток" да се строи, спазвайки европейските правила, заяви българският министър-председател Бойко Борисов на съвместната пресконференция с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

"В изказванията на Владимир Путин и на президента Ердоган България беше посочена единствена поименно като страна от проекта "Южен поток", посочи Борисов. Аз считам, че е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на "Южен поток", освен това подготвителните дейности, които касаят издаването на разрешителни, не са спрени".

Изказването от Анкара беше доста преднамерено и предварително

каза още Борисов. На 9 декември в Брюксел ще се решава как да се изпълняват тези европейски правила, посочи българският премиер.

Ако руската страна приеме Третия енергиен пакет, днес може да започваме строителство на "Южен поток". Така че не е само България виновна, и те могат да помислят и да ревизират своето отношение към Третия енергиен пакет, каза още Борисов.

Що се отнася до Шенген, ние отдавна сме готови

и се надявам да не се обвързва механизма за наблюдение и вътрешни работи с нашата готовност да влезем в Шенгенската система. Ние сме абсолютно надежден партньор, каза Бойко Борисов.

На въпрос на Би Би Си дали България подкрепя санкциите на ЕС към Русия Борисов каза, че ние сме подкрепили санкциите и се надява в най-скоро време не да се продължат, а руската страна да се съобрази с претенциите, които имат Европейския съюз и ЕК, и да се нормализират отношенията. България подкрепя санкциите, колкото и да са неприятни и тежки последици да имат върху българския туризъм и стокообмена, и всичко, което понасяме вече година, каза още Борисов.

За наше най-голямо съжаление, преди 15-20 години югоембаргото и войната в Косово беше на едната ни граница, където понесохме милиарди загуби, смея да твърдя, че

това ни остави като най-бедната държава в ЕС

каза Борисов. Сега, от другата ни граница са Украйна, Крим и Черно море, и ние отново трябва да бъдем пресирани от санкции с нашите съседи. Като се има предвид, че от другата ни страна е и Турция с нейната мощна икономика, ние имаме сериозни проблеми.

Надявам се санкциите да са изиграли своята роля и да се нормализират отношенията, иначе България понася и ще понесе много тежки удари, добави Борисов. Не знам доколко Русия се влияе от санкциите, но България се влияе много тежко. Надявам се на бързо решение.

#ЕК #ЕС #Европейския съюз #Европейската комисия #Жан-Клод Юнкер #Бойко Борисов #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници