Китай спира трансплантации на органи от осъдени на смърт

Китай спира трансплантации на органи от осъдени на смърт
Китайска болница, инцидент, роднини се грижат за близките си. Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

В Китай от 1 януари ще бъде прекратена практиката органите на екзекутирани затворници да бъдат използвани за трансплантиране на нуждаещи се пациенти, предаде АФП. Множество правозащитни организации обвиняват Пекин за използването на органите от екзекутирани затворници без тяхното или на техни роднини съгласие.

В. "Саутърн метрополис дейли" цитира шефа на Китайския комитет за даряване на органи, според който критикуваната практика ще бъде преустановена от началото на идната година. След това изключително само дарени органи ще се превърнат в материал за трансплантиране. Пекин и преди е давал такива обещани и през ноември 2012 г. През 2007 г. Китай забрани търговията с човешки органи, но огромното търсене в страна с население 1,3 млрд. души създаде практика за принудително даряване на органи и незаконна търговия. В Китай годишно около 300 000 пациенти се намират в положение, при което се налага спешно да им бъдат трансплантирани органи, за да бъде спасен животът им. Само че средно на година се извършват едва 10 000 операции. Едва 0,6% от 100 000 души население даряват органите си в Китай, докато например в Испания съотношението е 37:100 000.

В Китай влезе в сила нова система за даряване на органи, в резултат на което през 2014 г. такова важно решение са взели 1400 китайци, което е повече от взетите заедно дарения на органи през предишните четири години. През последната година в Китай смъртни присъди получиха 2400 души, което е намаление с 20% в сравнение с 2012 г. и малка част от 12 000 най-тежки наказания, произнесени от магистратите през 2002 г., съобщи през октомври базирана в САЩ фондация.

#Китай #трансплантация #органи #осъдени на смърт #даряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници