Русия: България гледаше на "Южен поток" като на мащеха

Русия: България гледаше на "Южен поток" като на мащеха
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"България гледаше на проекта "Южен поток" като мащеха - все едно тя няма да получава по него газ, а само ще бъде транзитна страна. Но, естествено, тя щеше да получава пари за този транзит, но сега няма да ги получава", заяви за телевизионния канал "Русия 24" постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

От него стана ясно, че Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, създала се след прекратяването на проекта за газопровод "Южен поток", но за Русия ние не сме надежден партньор.

"Оценявайки развитието не само на този, но и на други енергийни проекти, които засягаха България, съм принуден да коментирам отсъствието на последователност. Наясно съм, че политическата ситуация в България е сложна, сменяха се правителства, включително тези правителства си тръгваха заради разногласия по енергийни въпроси", коментира още той.

Чижов припомни, че по-рано заради позицията на България не беше реализиран проектът за нефтопровод "Бургас-Александруполис", а също така не беше построена и втората електроцентрала "Белене".

"С голяма симпатия се отнасям към България и към българския народ, но тази страна не е надежден партньор", подчерта дипломатът. "За сметка на това Русия смята Турция за надежден партньор, който може да приема самостоятелно решения", допълни той.

"Сърбия не е член на ЕС, но е подала заявка за влизане в съюза. Всички ние сме били свидетели на натиск върху Белград от страна на ЕС по икономически и политически въпроси, включително за присъединяването на Сърбия към антируските санкции", заяви още Чижов.

Дипломатът изрази увереност, че руската страна ще бъде готова да разговаря с Австрия, Унгария и Сърбия "за това какво ще правят по-нататък и как да се излезе от създалата се ситуация". "По-рано вече казах, че от турския хъб газопроводите могат да бъдат построени в различни направления", добави Чижов.

На 1 декември Анкара и Москва се договориха за доставките на 14 милиарда куб.м. газ и понижаване на цената. Става дума за количества газ, които по-рано преминаваха през украинска територия, уточнява вестник "Комерсант", който се позовава на плановете на "Газпром".

#Южен поток #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници