Западна Европа с рекордни запаси от газ

Западна Европа с рекордни запаси от газ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-големите потребители на природен газ в Западна Европа посрещат новата година, която обещава да бъде една от най-топлите в историята, със значителни запаси газ. Именно това им позволява да не се притесняват от проблемите с доставките на руски газ през Украйна.

Според прогнозите на Хидрометцентъра на Великобритания в отделни части на страната 2015 г. може да се превърне в най-топлата година от 1659 г. насам, откакто са започнали наблюденията на специалистите. Синоптиците от MeteoGroup предвиждат, че температурите в Германия ще достигнат рекордно високи нива.

На територията на цяла Европа в следващите седмици се очакват температурите да надминат историческите норми. В същото време запасите от газ в хранилищата във Великобритания в края на октомври достигнали рекордните 40,7 тераватчаса.

В края на ноември в Германия запасите са достигнали 20 милиарда кубически метра газ, което е с 20% по-високо от средното ниво за последните 5 години. Запасите са достатъчни Европа да издържи без руски газ три месеца.

Русия обезпечава около 30% от нуждите от природен газ в Европа, като половината доставки преминават през Украйна. През юни Русия спря доставките на газ за Украйна заради високия дълг.

#природен газ #Европа #Германия #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници