Плевнелиев: Решението за „Южен поток” е в ръцете на Русия и на ЕС

Плевнелиев: Решението за „Южен поток” е в ръцете на Русия и на ЕС
По думите му този проект е един от многото проекти, които могат да се случат в ЕС само и единствено, ако отговарят на европейското законодателство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Южен поток” не е проект между Русия и България, а между Русия и Европейския съюз. Това каза президентът Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница, цитиран от „Фокус“.

По думите му към момента никой не може да прецени дали печелим, или губим от „Южен поток”. „Договор за приходи от „Южен поток” България няма”, добави той.

Той обяви, че решението за „Южен поток” може да бъде взето само във формата Русия – Европейски съюз.

„Държавите, които имат интерес от „Южен поток” извършиха една много сериозна подготвителна работа и също така упълномощиха Европейската комисия да проведе тя преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект”, каза той и допълни, че решението за „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС.

По думите му този проект е един от многото проекти, които могат да се случат в ЕС само и единствено, ако отговарят на европейското законодателство.

„ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжалявам, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Когато се съобразяваме с върховенство на закона и правилата всякакви проекти големи или малки се случват. Аз вярвам, че никой няма да каже „Не” на „Южен поток” в ЕС, ако Русия има желание да се съобрази с европейското законодателство", заяви Росен Плевнелиев.

 

#Росен Плевнелиев #решение #Южен поток #Русия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници