Ръстът при смартфоните ще се забави, смята IDC

Ръстът при смартфоните ще се забави, смята IDC
A A+ A++ A

През тази година доставките на смартфони ще достигнат 1,3 милиарда броя, което е ръст от 16,3%, твърди ново изследване на IDC. Прогнозата за следващата година обаче е за забавяне на ръста до 12,2%, което означава, че компаниите ще доставят 1,4 милиарда смартфона. IDC очаква забавянето на този сектор да се превърне в трайна тенденция и към 2018 година общите доставки да достигнат 1,9 милиарда долара, което ще означава годишен ръст от 9,8% в периода 2014–2018.

В същото време цените на смартфоните ще продължат да намаляват, което ще се дължи главно на амбициозните китайски производители. Благодарение на тях на пазара ще се появяват модели с все по-добри хардуерни характеристики на ниски цени и на потребителите вече няма да е нужно да се обръщат към по-скъпите модели, за да получат адекватно качество и преживяване. Средната продажна цена на смартфоните в световен мащаб се очаква да намалее от 297 долара през тази година до 241 долара през 2018 г. В същото време в страни като Индия цената е значително по-ниска – 135 долара през тази година, която се очаква да падне до 102 долара след 4 години.

По отношение на платформите Android ще продължи да движи обемите на доставените устройства, а екосистемата на iOS ще генерира повечето приходи. Прогнозата е през 2018 година Android да контролира 80% от глобалните доставки на смартфони и 61% от приходите, а iOS с едва 13% от пазара на устройства да има 34% от приходите. Доминиращата позиция на платформата на Google ще направи изключително трудно навлизането на пазара на нови платформи като Tizen и Firefox.Windows Phone твърдо ще заеме третата позиция при платформите и от 2,7% пазарен дял през тази година ще достигне до 5,6% през 2018 година със среден годишен ръст от 31,4%.

Източник: IDC

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници