Започват проверки на храните в предприятия и търговски обекти

Започват проверки на храните в предприятия и търговски обекти
A A+ A++ A

Точно преди празниците Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в предприятия и търговски обекти, които ще продължат до началото на новата година.

Всеки ден до 22:00 ч.

ще има дежурни екипи, които ще бъдат готови да реагират на сигнали от потребители

обяви пред БНР директорът Пламен Моллов. По думите му с по-малко на брой, но по-ефективни и качествени проверки, агенцията е постигнала по-високи резултати.

За 2013 г., към този период, проверките са били 266 970, а тази година те са 188 844. Издадените актове обаче тази година са 2755 срещу 2806 за миналата година.

Проблемът е, че едва 50 на сто от актовете успяват, а останалите падат в съда. Затова в момента юристи на БАБХ обучават инспекторите как точно да напишат акт.

През тази година са

бракувани и 167 тона храни с изтекъл срок на годност или неясен произход

Затворени са 148 обекта,  предимно търговски. При производствените предприятия нарушенията стават все по-малко, каза още Пламен Моллов. По думите му 120 сигнала от потребители са получени на сайта на БАБХ - Вabh.government.bg.

Около една трета от тези сигнали не са коректни, защото или липсват необходимите атрибути, за да се направи проверка, или се отнасят до нещо, което не е същността на дейноста на агенцията. Въпреки това, в по-голямата си част тези сигнали са коректно отразени.

Най-често проблемите, които посочват потребителите, са проблеми при етикетирането – липсваща информация за производител, информация за произход, липсата на добра хигиена в магазини и заведения за хранене или стоки с изтекъл срок на годност.

#празници #заведения #предприятия #проверки #Агенцията по храните #БАБХ #Българската агенция по безопасност на храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници