Молдова избира парламент в решаващи избори

Молдова избира парламент в решаващи избори
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Молдова избира парламент в неделя – вот, който ще определи дали страната ще продължи по пътя към Европа, или ще завие към митническия съюз с Русия, предават световните агенции. Въпреки че споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС вече бе ратифицирано, проучване на общественото мнение показва, че обществото в страната е разделено по отношение на членството в Съюза.

4,2 % е избирателната активност на парламентарните избори в Молдова към 9.30 часа местно време. Правото си на глас са упражнили малко над 117 000 души, съобщи председателят на Централната избирателна комисия Юрий Чокан, цитиран от РИА Новости. За сравнение на предишните парламентарни избори през 2010 г. в избирателната активност за първите два часа и половина била 3,3 %. 

Около 43 000 избиратели бяха упражнили правото си на глас до 8.00 часа местно време на парламентарните избори в Молдова, информира пресслужбата на Централната избирателна комисия. Избирателните секции са отворени в 7.00 часа местно време.

По думите на Чокан, за обществения ред и спокойното протичане на вота ще бдят около 4000 сътрудници на полицията, на които обаче е забранено да се приближават към избирателните секции. Още 3000 наблюдатели ще следят процеса на гласуването вътре в самите секции. Сред тях са представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на ЕС и на Общността на независимите държави (ОНД), които след това ще публикуват своите отчети и заключения с оценка на изборите.

Провеждащите се в неделя избори са определяни като тест за бъдещия курс на страната - евроинтеграцията или сближаване с Русия, предаде "Ройтерс".

Агенциите отбелязват, че това е една от най-бедните европейски страни.

 

#Молдова #ЕС #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници