Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, хвърли оставка

Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, хвърли оставка
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Полицаят, който уби невъоръжения 18-годишен чернокож младеж Майкъл Браун в град Фъргюсън, е подал оставка. Това става близо 4 месеца след инцидента, който предизвика масови протести в предградието на Сейнт Луис и в други щати на САЩ.

Полицаят Дарън Уилсън бе в административна отпуска след инцидента. Оставката му бе обявена от един от неговите адвокати и влиза в сила незабавно. След 3-месечно разглеждане на обстоятелствата по случая местен съдебен състав обяви преди няколко дни, че няма да предяви никакви обвинения срещу 28-годишния полицай.

Самият Уилсън обясни пред съда действията си с това, че се е страхувал за живота си, когато Браун го ударил и посегнал да му вземе пистолета.

Съдебното решение стана повод за още по-мощни протести и размирици из цялата страна през последните дни. Стотици жители на Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Далас, Атланта, Окланд, предимно афроамериканци, излязоха на улиците, за да протестират срещу това решение. Действието бързо прерасна в масови безредици с погроми, палежи, грабежи и стрелба.

Междувременно президентът Барак Обама заяви, че задействаната федерална проверка по случая със стрелбата срещу 18-годишния Майкъл Браун, ще бъде навременна и точна, въпреки че полицаят Дарън Уилсън, който уби момчето, неколкократно заяви, че съвестта му е чиста.

#Фъргюсън #САЩ #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници