Кунева сменя Доган на изборите 2013 г.

Кунева сменя Доган на изборите 2013 г.
Меглена Кунева ще държи ключа на следващите избори, не ДПС, сочат данните на „Галъп“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Меглена Кунева ще има критичната роля в следващата парламентарна конфигурация – тя ще държи ключа, а не ДПС, сочи социологическото проучване на „Галъп интернешънъл“ за вота на българите, ако изборите бяха днес.

„Кунева се опитва да представи себе си като антисистемен играч, нещо като Борисов с обратен знак“, обясни пред bTV социологът Първан Симеонов от „Галъп“.

Според него най-голямото достойнство на Кунева е експертност и опитност, на които тя залага, но които могат да се превърнат в нейното най-голямо проклятие.

„Българите предпочитат някой нов човек, гласуват за биографична чистота, а не толкова за политики“, подчерта Първан Симеонов.

Ако изборите бяха днес, 30% от българите биха гласували за ГЕРБ, което означава, че управляващата партия запазва нивата на подкрепа от месеци насам.

„Това правителство преживява традиционно критичния зимен период. Критичната точка в това управление беше краят на миналата зима, когато имаше скандали с флашки, имаше протести по улиците заради повишаването на цените“, добави Симеонов.

Данните на „Галъп“ показват още, че днес своя глас за БСП биха пуснали 18%, за ДПС – 6%, а за „Синята коалиция“ – 4%. 36% изобщо няма да гласуват.

Попитани, ако има партия на Меглена Кунева, за кого бихте гласували, 28% от гражданите са отговорили, че биха гласували за ГЕРБ, а резултатът на Кунева би бил такъв, какъвто получи на президентските избори.

За рязкото махане на министри Първан Симеонов каза, че ситуацията преди 3 г. и сега се различава по това, че преди 3 г. резките движения се четяха като креативност, сега има опасност да се четат като „огледални образи, закърпване, паника“.

„Това, което Борисов успява да направи до момента, е да направи ежедневието и политиката като успоредни реалности“, каза още Симеонов.

#„Галъп“ #Първан Симеонов #„Галъп интернешънъл“ #„Синята коалиция“ #БСП #ГЕРБ #избори #ДПС #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"