Бюджет с рекорден дефицит влиза в пленарна зала

Бюджет с рекорден дефицит влиза в пленарна зала
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. , изготвена от кабинета "Борисов". 

Актуализацията предвижда рекорден дефицит в размер на 3,7 на сто., както и възможността за

изтеглянето на нов държавен дълг до 4,5 млрд. лева

Заложени са по-ниски приходи с повече от 1 млрд. лева от тези в рамката, изготвена от Пламен Орешарски, както и близо 280 млн. лева по-високи разходи.

В мотивите към проекта се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80 процента от разходите се формират от разходите за персонал.

Необходимият

допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125,7 млн. лева

от които 110 млн. лева - за персонал, и 15,7 млн. лева - за издръжка на системата на МВР за 2014 г. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат предоставени средства в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването ще получи още 24,2 млн. лева

а 100 млн. лева ще бъдат дадени на НЗОК. 16,4 млн. лева отиват за регионалното министерство, 16,4 за земеделското и 5 млн. лева за правосъдното ведомство.

Отхвърлено бе предложение на БСП да се дадат допълнителни 60 млн. лева на социалното министерство, които да отидат за коледни надбавки за всички пенсионери. Не се прие и предложението на опозицията за залагането на 330 млн. лева по-големи приходи в бюджетната рамка.

Румен Гечев нарече оценката по отношение на приходите в актуализацията "песимистична" и подчерта, че навлизаме в търговски период и почти във всички християнски страни по Коледа се увеличава търговския оборот. Това води до завишение на приходите от ДДС и акцизи, а средства от акцизи идват и от ремонтирания наскоро "Нефтохим".

През второто полугодие на 2013 г. приходната част е била по-добра с 600 млн. лева

добави Петър Кънев. Той нарече предложението разумно и посочи, че то ще позволи около един процент по-нисък дефицит, което ще позволи да се включим в дефицита от 3 на сто, заложен в Маастрихските критерии.

Срещу залагането на по-високи приходи се изказаха от ГЕРБ и РБ, които заявиха, че не е добра да си позволяваме подобен експеримент, тъй като ако тези приходи не се изпълнят, това ще е второ неизпълнение на актуализиран бюджет в рамките на една година. Нека всеки лев, който дойде по отчет, да намали дефицита, но не и да се записва изрично в актуализацията, призова председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

#бюджет #актуализация #Парламент #Народно събрание #финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници