30 спящи клетки на ИД в Пазарджик?

30 спящи клетки на ИД в Пазарджик?
A A+ A++ A

Оръжие и книги проповядващи салафизъм са иззети по време на акцията в пазарджишкия квартал "Изток" тази сутрин, пише регионалното издание "Марица", като се позовава на отлично информиран източник.

Според неговите сведения в махалата има около тридесет спящи клетки на "Ислямска държава". Тъкмо тези адреси са били обект на днешната основна проверка от спецчастите на ДАНС.

Очаква се по-късно от Окръжната прокуратура да съобщят какъв е броят на задържаните и какви обвинения евентуално ще бъдат повдигнати.

Салафизъм - какво проповядва?

Салафизъм (от арабски: سلف, салаф — предтеча, предшественик; англ. salafi movement; нем. Salafismus), наричано и салафитско движение, или салафитско течение, е сунитско течение в исляма, чиито последователи се обявяват срещу елементите, привнесени в исляма от други религии или философски системи.

Салафитите проповядват изначалното разбиране на исляма — чист ислям, и търсене на смисъла, изначално заложен от Аллах в Корана.

Салафия означава разбиране на религията такава, каквато са я проповядвали пророкът Мохамед и неговите сподвижници (сахабета). Салафитите имат за идеал патриархален, ранен период на исляма.

В ислямското богословие с този термин се обозначават често три мюсюлмански поколения: шахабах — „сподвижниците“, таби'ин — „последователите“, таба' ат-таби'ин — „тези след последователите“.

Салафитите обосновават особеността на знанието със следните свещени думи на Пророка Мохамед: "Евреите се разделиха на 71 секти, Християните на 63 секти, а моята общност (умма или уммет) на 63 секти". В друг вариант се добавя: "Всички ще отидат в Ада, ако не приемат моята традиция и традицията на моите другари.

Арестуваният днес имам Ахмед Муса Ахмед бе единственият осъден ефективно за разпространение на радикален ислям у нас по делото на "Ходжите". Преди дни прокуратурата проверява видеоклип, в който Ахмед Муса Ахмед аплодира сцена в двора на джамията Абу Бекир в Пазарджик, при която едно дете ритуално обезглавяваше друго с пластмасов меч.

Клипът бе разпространен в социалните мрежи и предизвика бурна реакция. От Окръжната прокуратура в Пазарджик се заканиха да разпитат всички участници в ритуала. Насрещната версия беше, че децата са изиграли библейски сюжет по повод на Байрама - Авраам обезглавява сина си по волята на Аллах.

#Пазарджик #ислямска държава #спящи клетки #салафизъм #Ахмед Муса Ахмед #роми #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници