САЩ остават в Полша и Балтика, за да "възпират руската агресия"

САЩ остават в Полша и Балтика, за да "възпират руската агресия"
Снимка: old.europe.bg
A A+ A++ A

Генерал Бен Ходжис, който командва военните части на САЩ в Европа, заяви в неделя във Вилнюс, че американските войски ще останат в Полша и балтийските страни и през цялата следваща година, за да "възпират руската агресия".

"Силите на САЩ ще останат тук в Литва, както и в Естония, Латвия и Полша, толкова дълго, колкото ще бъде нужно, за да възпират руската агресия", обяви Ходжис.

Генералът уточни, че са планирани ротации по време на цялата следваща година. От април САЩ имат около 600 войници, които са в непрекъсната ротация в трите балтийски страни и Полша. Целта им е е да се успокоят съюзниците, притеснени от участието на Русия в украинската криза.

Други европейски съюзници също разположиха свои войски в серия от учения, а НАТО изпратил в региона допълнителни бойни самолети.

В същото време новият посланик на САЩ в Русия Джон Тафт заяви, че Москва и Вашингтон трябва да си сътрудничат повече в борбата срещу „Ислямска държава” в Сирия. Посланикът отбелязва, че съвместните усилия на двете страни по този въпрос могат да дадат големи резултати, които биха отговаряли на интересите и на двете страни.

„Аз лично бих искал ние да си сътрудничим повече в Близкия Изток, в борбата с „Ислямска държава” в Сирия”, казва Тафт в интервю за вестник Коммерсант.

Според него, първа задача трябва да е решаването на проблема с чуждестранните наемници, които рано или късно ще започнат да се връщат в своите държави, а това означава опасни последствия.  

#Бен Ходжис #Ходжис #Украйна #Русия #Полша #САЩ #ислямска държава #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници