Клаус Йоханис да приеме православието, настоява свещеник

Клаус Йоханис да приеме православието, настоява свещеник
Клаус Йоханис
A A+ A++ A

Православен свещеник пусна петиция в интернет с цел да убеди новоизбрания президент на Румъния Клаус Йоханис, който е протестант от германското малцинство, да приеме православието, преобладаващата религия в страната, съобщи АФП.

"Искаме православното кръщение на президента на Румъния", се казва в петицията, подписана до момента от малко над 550 души.

"Това е стар закон в страната, който други чуждестранни ръководители приеха", се допълва в текста с уточнението, че ако Йоханис не приеме искането, "името му няма да може да бъде споменавано на православни служби".

Първият румънски крал Карол I (1839-1914), който пристига от Германия, е католик. Но според румънската Конституция от 1886 г. наследниците му трябва да бъдат кръстени в православната вяра.

55-годишният Йоханис беше обвиняван по време на предизборната кампания, че не е истински румънец заради произхода и вярата си.

Според мнозина анализатори избирането му с 54% от гласовете срещу 46% за премиера Виктор Понта показва ясния избор на румънците на европейските ценности пред национализма.

Православната църква, която е много влиятелна в Румъния, включва близо 88% от вярващите при общо население от 20 милиона души.


#Клаус Йоханис #петиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници