Обредна фирма предлага покойниците да се ... изпаряват

Обредна фирма предлага покойниците да се ... изпаряват
A A+ A++ A

Покойниците могат да се превръщат в скъпоценни камъни, вместо да ги пращаме в земята. Идеята развива шефът на варненската общинската фирма „Обреди“ Любчо Любчев, който съжалява, че в морския град се бави осигуряването на крематориум.

Земя за целта е закупена, а проектът ще се реализира от частна фирма, обяснява Любчев. Докато чакат финансирането да се уреди, отговорните за траурните церемонии продължават да проучват световния опит и откриват интересни идеи.

Например - за надземни погребения. Този вариант се обсъжда от години, но все още не може да се осъществи. При него тялото ще се изпарява след смъртта по определена технология.

"Атмосферата няма да бъде замърсявана, а напротив. Научно доказано е, че по-вредни са автомобилните изпарения", коментира Любчев. Това обаче може да стане едва след като бъде приет такъв закон, уточнява той.

Тогава може да се мисли за превръщането на хора в диаманти, технология, която е все още новост и на Запад.

Швейцарска компания превръща починалите в истински скъпоценни камъни. Първо въглеродът се извлича от кремирани останки. Човешкото тяло е около 18% въглерод и около 2% остава след процеса на кремация. От него се получава графит. Машини оказват натиск върху графита и механично го трансформират в диамант. Накрая графитът се нагрява до 2700 градуса по Целзий и се подлага на огромна преса.

Този процес струва около 4500 USD, без да се брои кремацията.

Не толкова скъпо е т.нар. зелено погребение, при което тялото не се балсамира и се погребва в биоразградима опаковка.

Има и "небесни погребения", при които мъртъвците се оставят като закуска за хищни птици...

 

Източник: "Народно дело"

#погребения #кремация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници