Разследват французи за екзекуцията на Касиг

Разследват французи за екзекуцията на Касиг
Питър Касиг
A A+ A++ A

Френските прокурори съобщиха, че разследват двама французи, заподозрени в участие в обезглавяването на сирийски затворници, показани във видео на "Ислямска държава".

Прокуратурата потвърди, че първият е 22-годишният Максим Ошар от Нормандия, Северна Франция. Идентичността на възможния втори французин не се разкрива, но държавният прокурор Франсоа Молен заяви, че е издадена заповед за арестуването му през октомври 2013 г.

"Вземайки предвид някои прилики, може би това е млад мъж, променил религията си, който е роден през 1992 г. и е напуснал страната, за да се присъедини към редиците на "Ислямска държава" през август 2013 г.", заяви Молен.

И двамата мъже се виждат в жестокото видео, качено от ИД вчера, показващо избиването на 18 сирийски затворници и един американски хуманитарен работник.

Вътрешният министър Бернар Казньов заяви пред репортери, че Ошар е заминал за Сирия през август 2013 г. след престой в Мавритания през 2012 г.

По-рано днес британец заяви, че синът му - студент по медицина, е сред членовете на отряда на "Ислямска държава", който е обезглавил сирийски войници в пустинята, предаде Ройтерс.

Ахмед Мусана смята, че е разпознал 20-годишния си син Насър Мусана във видеозаписа, съобщаващ за екзекуцията на американския заложник Питър Касиг, който ислямистите качиха в интернет. В клипа се вижда група от 16 джихадисти, обезглавяващи сирийски военни, за които се твърди, че са пилоти и офицери, лоялни на президента Башар ал Асад.

"Не съм сигурен, но този човек прилича на сина ми", каза Ахмед Мусана пред в. "Дейли мейл". "Той трябва да се страхува от Аллах затова, че е убива хора. Как смята той да се изправи пред Аллах, след като убива хора", заяви Ахмед Мусана за мъжа от записа, за който предполага, че е синът му.

#ислямска държава #французи #британец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници