Беларус екзекутира атентатор от метрото в Минск

Беларус екзекутира атентатор от метрото в Минск
Беларуски граждани поставят цветя в знак на солидарност с двамата обвиняеми за атентата в метрото и настояват за отмяна на смъртното наказание в страната. Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Осъденият за атентата ат 11 април 2011 г. в метрото на беларуската столица Минск Владислав Ковальов е бил екзекутиран.

Майка му Любов Ковальова е получила съобщение от Върховния съд на Беларус с дата 16 март, че смъртната присъда на сина й е изпълнена, съобщи радио „Свобода", цитирано от „Дневник".

Президентът Александър Лукашенко отказа на 14 март да помилва Ковальов и съучастника му Дмитрий Коновалов, като се позова на изключителната опасност на престъплението и тежките последици за обществото.

Неизвестна остава съдбата на втория обвиняем - Дмитрий Коновалов.

На 11 април миналата година на метростанция „Октябърская" в беларуската столица стана експлозия, в която загинаха 15 и бяха ранени над 200 души.

След по-малко от два месеца Лукашенко съобщи, че „по горещи следи" са разкрити извършителите - двама души, вече осъждани в периода 2008 - 2011г.

Роднини на загиналите в атентата, беларуски и европейски правозащитници изказаха съмненията си в обосноваването на присъдата и обявиха, че не вярват, че осъдените са виновни, а 80 000 души се подписаха под петиция с искане за повече прозрачност и по-категорични доказателства.

Олег Волчек, ръководител на центъра „Правна помощ за населението" и бивш сапьор от Афганистан, заяви, че експлозията в метрото могат за организират хора с много сериозна подготовка за работа с минно-взривни материали. Според него обвинението така и не е успяло да докаже виновността на задържаните и бърза да ги екзекутира, за да се приключи цялата история.

Владимир Бородач, бивш командир на спецчастите, полковник и политемигрант, издигна версията, че зад атентата в Минск, както и зад други експлозии, могат да стоят беларуските спецслужби. По думите му атентатът бил дело на специална група, подчиняваща се единствено на сина на президента Виктор Лукашенко, който оглавява Съвета за сигурност на Беларус.

Целта била да се отстрани секретаря на Съвета Виктор Шейман, който към 2008 г. вече започнал да се превръща в конкурент на Александър Лукашенко и потенциален ръководител на номенклатурен преврат в Минск.

#Беларус #метро #Минск #атентат #Александър Лукашенко #Любов Ковальова #Владислав Ковальов #Дмитрий Коновалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници