FAZ: Сензация на президентските избори в Румъния - етнически германец става президент

FAZ: Сензация на президентските избори в Румъния - етнически германец става президент
Клаус Йоханис. Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT
A A+ A++ A

С такова заглавие излезе електронното издание на FAZ (Frankfuter Allgemeine Zeitung). Напълно изненадващо консервативният Йоханис победи левичаря Понта на президентските избори в Румъния.

За победата на Йоханис трябва да е допринесла високата мобилизация на избирателите и рекордната активност, която възлиза на повече от 62%, което е с цели 10 на сто повече от активността на първия тур преди две седмици. Освен това до урните са отишли три пъти повече румънци в чужбина – общо 476 хиляди души по данни на румънската ЦИК. Вероятно са били мотивирани от факта, че на първия тур хиляди не успяха да дадат гласа си заради лошата организация. Традиционно емигрантските гласове не отиват в ляво, пише още FAZ.

Освен всичко друго, поддръжниците на Йоханис упрекват правителството, че умишлено е създавало затруднения на гласуващите в чужбина, завършва статията на FAZ.

На първия тур на изборите преди две седмици Понта имаше съществено предимство. Бившият прокурор по корупционни дела се смята за много влиятелен и се ползва с подкрепата на ортодоксалните румънци. Не на последно място, заради положителното икономическо развитие на страната в последно време, Понта влезе с летящ старт в президентската надпревара, пише Spiegel Online. Медията също коментира високата избирателна активност в северната ни съседка, подчертавайки, че този път много млади хора са отишли до урните.

В неделя пред изборните секции в Париж, Лондон, Торино и други градове са се образували дълги опашки. Във френската столица дори се наложи намесата на полицията, която използва сълзотворен газ, за да разпръсне разгневена тълпа от хора пред румънското посолство. Хората не успели да гласуват и след затварянето на сградата били решени да проникнат в нея, за да го направят. Говорител на парижката полиция съобщил, че пред посолството е имало между 1000 и 2000 души, допълва Spiegel.

#Клаус Йоханис #Виктор Понта #Румъния #президент #Spiegel

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници