НАТО: Руски войски влизат в Източна Украйна

НАТО: Руски войски влизат в Източна Украйна
Брийдлав се опасява за опасност от Русия за Украйна. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че е обезпокоен от ескалиращото насилие в Източна Украйна и обвини Москва, че нарушава нормите на западната цивилизация. 

"Забелязани са руски танкове, артилерия, системи за въздушна отбрана и войски", съобщи Брийдлав на посещение у нас.

Русия отрича, но сепаратистите признават, че са били "подпомогнати" от руски "доброволци", пише Би Би Си.

Русия е разположила около 8 хиляди войници по границата с Украйна, обявиха и от Пентагона. В същото време администрацията на Обама смята, че до момента наложените срещу Русия санкции не действат.

Ескалацията в Донецк изригна с нова сила в сряда сутрин. Според кметството на Донецк почти навсякъде в града има сражения. Чуват се и взривове.

Сблъсъците между украинската армия и проруските сепаратисти се върнаха на нивото отпреди сключването на примирието в началото на септември в Минск, твърдят британски източници. Има опасения, че боевете могат да се разширят до ново смъртоносно ниво.

Би Би Си припомня, че повече от 4000 души са загинали, откакто правителствените сили се опитват от април да потушат въстаниците по границата с Русия.

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че нейното правителство не е удовлетворено от липсата на прогрес по отношение на изпълнението на споразумението в Минск, но допълни, че не се планират още санкции срещу Русия по отношение ситуацията в Украйна.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа пък алармира, че опасността от ескалация на насилието в Източна Украйна се засилва.

#Украйна #Донецк #НАТО #Русия #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници