Оцелели описват сирийските затвори в доклад „Исках да умра"

Оцелели описват сирийските затвори в доклад „Исках да умра"
Кадър от клип, разпространен в социалните мрежи, в който мъж показва телата на убити от сирийската армия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ужасяващи са сцените от затворите на Сирия, които бивши сирийски затворници описват.

Още при вкарването им в килията задържаните бивали налагани с тояги, камшици или кабели, се казва в обнародван тези дни подробен доклад на „Амнести Интернешънъл", цитиран от АФП, ДПА и БГНЕС.

Окачвали ги на куки, биели ги до припадък с тояги и камшици, изнасилвали ги и ги парализирали с електрошокове, разказват хора, успели да оцелеят и да избягат.

Правозащитната организация казва, че изнесените подробности се базират на показанията на сирийски бежанци в Йордания.

„Тези изявления са още едно доказателство за извършваните престъпления срещу човечеството в Сирия," казва Рут Ютнер от „Амнести"-Германия.

В доклада, озаглавен „Исках да умра", правозащитната организация подчертава, че малтретирането на противниците на сирийския режим е достигнало ниво, напомнящо за бруталните действия на режима на бащата на сегашния президент през 70-те и 80-те години.

Докладът, издаден по повод първата годишнина от началото на бунта в Сирия, описва общо 31 метода на изтезания.

Оцелели от бруталните разпити разказват, че са били навирани в автомобилни гуми, окачвани на кука и налагани до припадък. Често жертвите били окачвани с белезници на кука или просто на вратата, така че пръстите им едва докосвали пода.

Според „Амнести" особено разпространени били електрошоковете; напоследък зачестявали и изнасилванията.

На фона на насилията се усилват исканията за чуждестранна намеса. В декларация на Сирийския национален съвет се казва: „Ние настояваме за военна намеса на арабските страни и на международната общност".

В интервю за „Шпигел" обаче министър-председателят на Тунис Хамади Джебали се обявява категорично против военна намеса. Според него това би било „пълна лудост" и щяло да предостави на президента Башар Асад предлог да отприщи още повече насилието.

Режимът насрочи избори за 7 май. В края на февруари в Сирия влезе в сила нова конституция, в която вече не е записана хегемонната роля на управляващата партия Баас.

Въпреки това предстоящото гласуване не представлява никаква заплаха за режима на Асад. Наблюдателите са на мнение, че поради боевете и атмосферата на страх честни избори и без това са невъзможни.

#Сирия #Башар Асад #затвор #„Амнести Интернешънъл" #електрошок #изнасилвания #бунт #Хамади Джебали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници