Незаконната миграция у нас достигна критични стойности

Незаконната миграция у нас достигна критични стойности
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нивото на незаконна миграция достига критични стойности, за първи път през последните 6 години, след влизането на България в Европейския съюз, се подчертава в анализ на Главна дирекция "Гранична полиция".  

Експертите установиха, че през 2013 година разкритите броят на нелегални преминавания на българо-турската граница нарастват постепенно и през октомври достигат пик от задържани 3 657 имигранти. Това оказва негативно влияние върху социалната сфера и общественото мнение.

Статут на продължително пребиваващи у нас е даден на малко повече от 20 хиляди души, съобщи БТА. Цифрите са близки до тези за цялата 2013 година. Най-често откриваните мигранти са от Сирия и от Афганистан, значително е увеличението на северноафриканци. 

През миналата година значително е увеличението на "зелена граница" - задържани са 11 243 незаконни мигранти, което е с 532 процента повече в сравнение с предходната 2012 година, когато са задържани 1 780 лица. 

Тенденцията към увеличаване на натиска на българо-турската граница е започнала през месец август 2012 г., запазила се е сравнително стабилна до месец август 2013 г., след което е започнала рязко да се увеличава и е достигнала най-високи стойности през месец октомври 2013 г. - 3 690 задържани лица, средно по 123 задържани на ден.

Прогнозата на специалистите е, че незаконната имиграция и през морските ни гранични пунктове ще се увеличи.

#"Гранична полиция" #миграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино