Гласуването задължително от 2015 г.?

Гласуването задължително от 2015 г.?
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от 2015 г. и да се "тества" още на местния вот, коментира зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

ГЕРБ има солидна подкрепа за предложението си. "За" са СДС и "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Но най-запалените привърженици на задължителното гласуване са в Патриотичния фронт, които неведнъж са изтъквали, че това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС. Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ, пише „Сега".

Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите.

ГЕРБ внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс миналата зима, но то бе отхвърлено от БСП. Тогава един от авторите на кодекса - Мая Манолова, обяви, че задължението противоречи на конституцията.

#вот #гласуване #Цветанов #Цветан Цветанов #ГЕРБ #БСП #ДПС #Реформаторския блок #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"