Руската църква отрече да иска независимост в България

Руската църква отрече да иска независимост в България
Необходимо е да регистрираме Руската църква, за да можем да извършваме стопанска дейност, обоснова се йеромонах Зотик Гаевски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската църква по никакъв начин не иска независимост в България, заяви секретарят на Подворието на Патриарх Московски и на цяла Русия в България йеромонах Зотик Гаевски.

В четвъртък, месец преди официалното посещение на руския патриарх в София, храмът „Св. Николай Чудотворец“ поиска да се регистрира като юридическо лице.

По думите на йеромонах Зотик Гаевски пред „Фокус“ храмът „Св. Николай Чудотворец“ е представителство на Руската православна църква към Българския патриарх.

Това означава, че той не е енория, а „пълномощно представителство на братска поместна Православна църква“.

„Ние получихме поръчение от Патриарха на Москва и на цяла Русия – Кирил, да регистрираме устава на Подворието тук, в България, в София“, обясни йеромонах Зотик Гаевски.

По негови думи всички храмове и енории в България имат регистрация като юридическо лице, тяхното Подворие е единственото, което няма такава регистрация. „Необходимо е да го регистрираме, за да можем да извършваме стопанска дейност, да бъдем стопански субект, да бъде на името на Подворието като юридическо лице“, допълни йеромонах Зотик Гаевски.

„В Дирекцията по вероизповеданията ни казаха, че ако регистрираме устава на Руската църква, по смисъла на българското законодателство това означава регистрация на ново вероизповедание. Това е абсолютно недопустимо и невъзможно, нито пък е наша цел“, категоричен е секретарят на Подворието

„Няма практика в православните страни да се регистрира друго православно вероизповедание с юридическа самостоятелност. Регистрирането им като юридическо лице ще им даде възможност да върнат имоти, които са ни предали през 1953 година – храм-паметника в село Шипка, Кокалянския манастир, църквата „Свети Димитър“ в Пловдив, „Света Параскева“ във Варна“, каза в четвъртък директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов пред bTV.

Според него регистрацията на вероизповедание на чисто етнически принцип нарушава конституционните права на българите, които ходят в тази църква

Новият устав е представен пред дирекцията от настоятеля на Руската църква в София игумен Филип. В края на миналата година той стана известен с това, че даде архонтска титла на популярния руски милионер Малик Пашаев, припомни още bTV.

132 души от енорията са се подписали в писма до руския и до българския патриарх, с които настояват игуменът да бъде отзован, защото гони българските свещеници и миряни от църквата.

#Русия #България #йеромонах Зотик Гаевски #вероизповедание #Емил Велинов #храм #Руската Православна църква #патриарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници