Вицепремиерът Дончев: Нямаше много щастливи физиономии от новия кабинет, и с право

Вицепремиерът Дончев: Нямаше много щастливи физиономии от новия кабинет, и с право
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не мисля, че имаше много щастливи физиономии, когато приехме новия кабинет, въпреки че съзнавам, че голяма част от хората свързват влизането във властта обезателно с радост, каза в ефира на Нова ТВ новияг вицепремиер Томислав Дончев.

"Аз вече съм бил министър, всъщност съм бил почти всякакъв и знам за какво става дума. Повярвайте ми - няма поводи за ентусиазъм", добави той.

Мога да работя с някого и без да се разбирам с него

но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно”, коментира Дончев. Обяви също, че се е върнал от Брюксел, за да стане вицепремиер, защото в политиката най-голямо значение имат мисията и целите, не точно службата.

Той е убеден, че България би могла да бъде по-богата, по-смислена и по-силна държава и мисля,  и че

знае как може да стане това

Вицепремиерът отхвърли коментарите, че ГЕРБ са получили ресорите, в които има много пари, а са оставили на коалиционните си партньори най-проблемните ведомства.

„Това в никакъв случай не са малки министерства, нито са със скромно влияние, нито са със скромен ресурс. Съвсем нормално е този, който поема отговорност за управлението за държавата, да има необходимите инструменти да гарантира, че прави това, което иска да прави. Аз не приемам коалиционната формула като някакво вътрешно надхитряване или „разрязване на баницата”. От този кабинет трябва да се формира един работещ екип, иначе нищо няма да се получи”, категоричен бе той. 

Има две ключови оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие"

каза Дончев, уточнявайки, че има доста направени плащания по тях. Общата им стойност е над 6 млрд. лева.

Има и риск да загубим средства по тези програми, големият въпрос е да се реши проблема със спрените програми и възможно най-скоро да стартираме следващия програмен период 2014-2020 г., каза Дончев. Там ни чакат 7,4 милиарда евро. Само от нас зависи кога ще започнем да ги ползваме.

В оставащите дни до края на годината ще се опитваме да гарантираме, че загубите няма да са големи, допълни той.

#Томислав Дончев #ГЕРБ #Кабинет #правителство #оперативни програми #Божидар Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници