217400 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85968| EUR 1.95583| GBP 2.2621|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Европейският съюз спечелил от българските работници

11 ноември 2011, петък / 14:00; Коментари: 0
Send to Kindle
Европейският съюз спечелил от българските работници
Оценките показват и положителното дългосрочно въздействие на свободното движение на румънски и български работници върху БВП на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В публикуван днес нов доклад на Европейската комисия се подчертава цялостната положителна роля на мобилните работници от България и Румъния (ЕС-2) в икономиките на приемащите държави, съобщиха от представителството на ЕК в София.

Тези работници са дали приноса си към обогатяването на комбинацията от професионални умения и също така са заели вакантни места в сектори и професии с недостиг на работна ръка, например строителството, домашните услуги и ресторантьорството.

Оценките показват и положителното дългосрочно въздействие на свободното движение на румънски и български работници върху БВП на ЕС, който нарасна с около 0,3% за ЕС-27 (0,4% за ЕС-15).

Изследванията показват също, че в приемащите държави не се наблюдава значително въздействие върху процента на безработицата или трудовите възнаграждения на местните работници.

Проучвания в ЕС-15 показват, че трудовите възнаграждения са едва 0,28% по-ниски, отколкото щяха да бъдат без мобилността на работниците от ЕС-2.

В доклада също така се подчертава, че няма данни мобилните граждани в рамките на ЕС да се възползват прекомерно от социалните помощи, както и че въздействието на неотдавнашните потоци от работници оказва незначително или дори положително въздействие върху публичните финанси на приемащите държави.

Ласло Андор, европейски комисар за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, акцентира на положителното въздействие на мобилността.

„Движението между държавите предлага реални възможности и икономически ползи както за приемащите държави, така и за ЕС като цяло. Виждаме, че географската мобилност до голяма степен зависи от икономическите тенденции и наличието на работни места“, каза еврокомисар Андор.

Той също така изрази желанието си да стане свидетел на отмяната на всички ограничения на пазара на труда: „Ограничаването на свободното движение на работници в Европа няма да реши проблема с високата безработица. Това, което трябва да направим, е действително да съсредоточим усилията си върху създаването на нови работни места“, подчерта комисарят.

Основната цел на мобилните работници от България и Румъния са били Италия и Испания, а данните сочат, че в края на 2010 година два пъти повече българи и румънци (2,9 млн.) са пребивавали на територията на ЕС-25 в сравнение с 2006 година.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: