Чакат ни нови икономии и нов заем до края на годината

Чакат ни нови икономии и нов заем до края на годината
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови икономии вещае новият финансов министър Владислав Горанов. Той каза, че усилията ще се насочат към свиване на разходите и по-добра събираемост на приходите. Финансист номер едно увери все пак, че пари за изплащане на всички гарантирани депозити ще има.

Като първа своя задача той постави овладяване на все по-голямата дупка в държавната хазна. „Държавата ни е в криза - онова златно време отмина, надявам се да не е необратимо”, отбеляза той и допълни, че усилията ще бъдат насочени към ограничаването на нов дълг с увеличаване на приходите и намаляване на разходите.

Със сигурност обаче нов заем до края на тази годинa щe има. Новият кабинет обаче ще реши дали да запази заложените от служебния кабинет до 4,5 млрд. лв. Само до края на годината се очертава неплатените разходи на бюджета да с над 1,6 млрд. лв. повече от планираното.

Финансист номер едно припомни, че разрешаването на държавна подкрепа зависи от Брюксел и е по-скоро скептичен към наливането на пари на данъкоплатеца.

Новият финансов министър увери, че дори актуализацията на бюджета да се забави, депозитите до 100 000 евро ще бъдат изплатени в срок, като се вземат от фискалния резерв, където има блокирани над 8 милиарда лева.

#Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници