Великобритания обмисля да въведе задължителен национален роуминг

Великобритания обмисля да въведе задължителен национален роуминг
A A+ A++ A

Секретарят на културата на Великобритания Саджид Джавид обяви, че в момента правителството интензивно обмисля да въведе задължителен вътрешен роуминг между местните оператори. По този начин потребителите ще могат да правят своя избор единствено на база на офертите на операторите, без да се съобразяват с тяхното покритие.

Към момента във Великобритания някои от операторите вече имат споразумения за вътрешен роуминг, но в същото време отказват да допуснат по-малките играчи до своите мрежи.

Естествено големите оператори не са особено ентусиазирани от предложението и към момента отказват доброволно да отворят мрежите си, което пък най-вероятно ще принуди властите да прибегнат до регулаторни мерки, за да наложат вътрешния роуминг.

Покритието на мобилните мрежи е доста сериозен проблем в големи части на Великобритания, като част от местните вериги дори предлагат „гаранция за покритие” при подписване на договор, която позволява на клиента да анулира договора си, в случай че след неговото подписване установи, че избраната мобилна мрежа няма покритие в дома му.

Както е известно, вътрешният роуминг е актуална тема и в други европейски държави, сред които и България. Към момента родните оператори категорично отхвърлят подобни промени с идеята по този начин да затруднят или най-малкото сериозно оскъпят навлизането на нови конкуренти. Това е и една от причините оператори като „Макс” да нямат предложения за гласови услуги.

http://www.telegraph.co.uk/technology/mobile-phones/11203180/New-law-could-end-mobile-black-spots.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници