Сто балерини танцуват в "Спящата красавица"

Сто балерини танцуват в "Спящата красавица"
Кадри от репетицията
A A+ A++ A

След 9-годишно прекъсване прима блалерината Маша Илиева се завръща на голямата сцена със спректакъла „Спящата красавица“, премиерата е на 14 ноември.

Сто балерини, от които 40 възпитанички на Националното училище за танцово изкуство, ще танцуват близо два часа  във версия, която е

най-близка до оригинала на композитора Пьотр Чайковски

Първата версия всъщност е четири часа.

През последните няколко сезона  „Спящата красавица“ е играна на сцената на Софийската опера и балет само като 50-минутна версия за деца.

Режисьорът Маша Илиева е танцувала като балерина в петербургската версия на спектакъла през 1993 г. и 2005 г., в образите на Аврора и Фея Люляк. Пиесата разиграва вечната борба между доброто и злото. В сегашната постановка

тя си позволява една голяма промяна -

в образа на феята Карабос, която според автора се изпълнява от мъж. В постановката на Маша тя е властна жена, която иска безпрекословно подчинение от всички.

Другата постановъчна промяна са няколко авторски хореографии на самата режисьорка. Полонезата в трето действие, някои от мизансцените и в пролога на спектакъла  са  хореография на Маша Илиева. „Само това бих могла да си позволя, защото „Спящата красавица” е световна класика. Нямам смелостта на Нуреев, който прави изцяло своя версия”, споделя прима балерината.

В премиерните спектакли на „Спящата красавица”

три балерини ще танцуват с пачката на Аврора –

Марта Петкова, Катерина Петрова и Боряна Петрова. Когато не са в главната роля, Марта и Катерина ще се редуват като фея Люляк , заедно с Веса Тонова и Вихра Маджарова. Като властната Каробос пък ще танцуват Веса Тонова, Венера Христова и Калина Калчева.

„Романтичното никога не си отива от душата ми, казва Маша Илиева. Защото без него е невъзможна нито една моя крачка в реалния живот! Балетът в „Спящата красавица” е романтика, а романтиката е балет.  По тази причина в него всичко е красиво и възможно!”

#Маша Илиева #балет #балерина #Спящата красавица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници