"Сухишвили" отново у нас, но с изцяло нова програма

"Сухишвили" отново у нас, но с изцяло нова програма
A A+ A++ A

Националният балет на Грузия „Сухишвили” (Sukhishvili.com) идва отново в България, но този път - с изцяло нова програма, наречена "Рамишивили”. Мини турнето започва на 29 октомври от София (зала 1 на НДК). Следват Велико Търново (30 октомври), Русе (1 ноември), Варна (2 ноември) и Бургас (4 ноември).

Спектакълът „ Рамишвили” е съчетание от различни теми, като

един от най-драматичните танци е посветен на войната

Агресията и жестокостта се противопоставят на емоцията на духовната сила и непоносимата болка от загубата на човешки животи.

Въздействието е подсилено от светлинни ефекти и ефектни облекла. Дизайнер на костюмите е Нино Сушишвили, внучка на Нино Рамишвили и Илико Сухишвили.

Администрацията на Пентагона е предоставила различни военни облекла

на специалните части на американската войска, с които артистите участват.

Специално за новата програма дългите коси на момичетата от балета, характерни за  националните грузински танци, са отрязани и боядисани в бяло.

Програмата е в памет на създателката на трупата - Нино Рамишвили (1910-2000, на снимката долу).

Музиката е с  DJ  и оркестър, композирана от Илико Сухишвили–младши (Sukhishvili.com/history/ilikojr). Той е роден през 1972 г. и е дипломиран  хореограф в Руската академия за театрално изкуство.

Прави

революция в традиционния грузински танц , смесвайки  стилове и роли

и осъвременявайки националния танц с други култури.

Освен това, Илико (на снимката долу) колекционира необичайни музикални инструменти от различни страни. Любител е на високите скорости, управлява и  притежава  мотори с висок клас и с  колекционерска  стойност. Все още неосъществената му мечта е да създаде музика от звука на двигателите на моторите.

Балетът "Сухишвили" е създаден през 1945 г. със състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармонията. Досега трупата е изнесла над 10 000 концерта на петте континента, в 88 държави пред над  50 милиона човека.

Ансамбълът поставя рекорд в миланската „Ла скала"

който остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти.

Сред най-големите им почитатели са Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

Днес съставът е от 70 танцьори на възраст от 20 до 70 години, които разполагат с 600 автентични костюми, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни.

Оркестърът е от 10 музиканти, а запазената марка на „летящите грузинци” са сабите и ножовете, изработени от стари местни майстори.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров

#балет #Грузия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"