Хулигани съсипват БДЖ

Хулигани съсипват БДЖ
Снимка: БДЖ
A A+ A++ A

БДЖ алармират, че посегателствата върху железницата продължават като най-често срещаните случаи са поставяне на предмети върху железния път, замерване на влакове с камъни, умишлено спиране на товарни влакове с цел грабеж.

Железницата трудно се справя и с посегателства на части от вагони и локомотиви, кражби на действащи съоръжения от осигурителната и телекомуникационна техника, железопътни релси, жп стрелки и части за тях, скрепителни елементи, т.е. всякакви метални и медни части, които могат да бъдат предадени на складовете за вторични суровини.

На 31октомври, около 17:30 ч., пътническият влак № 81205 от Панагюрище за Пловдив удря поставен камък върху железния път в участъка между гарите Панагюрище и Съединение. Вследствие на удара влакът престоява в гара Съединение от 17:36 ч. до 18:04 ч. за оглед на дизеловата мотриса "Дезиро". След извършеният оглед е установено, че е пробит картера на скоростната кутия на мотрисата. В момента дизеловата мотриса е в очакване на ремонт за възстановяване на нанесените щети, които все още са в процес на оценяване. В случай, че се наложи смяна на скоростната кутия на мотрисата, сумата би могла да достигне близо 60 000 лв.

"Най-важното измерение на подобни действия, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на железницата. Подобни посегателства са огромен риск за сигурността на движението и биха могли да доведат до катастрофи с непредвидими последствия", предупреждават от ръководството на железницата.

Посегателствата срещу железопътната инфраструктура е предпоставка за железопътни инциденти, а разходите за възстановяване на жп инфраструктурата са огромни. Само от началото на годината до средата на месец октомври 2014 г., ДП НКЖИ е регистрирала 397 бр. кражби на стойност 1 060 627 лв.

В "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД са регистрирани 111 бр. кражби на стойност около 400 000 лв., а кражбите в "БДЖ – Товарни превози" ЕООД са в размер на над 100 000 лв.

#БДЖ #посегателства #влакове #влак #кражби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници