Нов инвеститор предлага 5,2 млрд. лева в опит да спре фалита на КТБ

Нов инвеститор предлага 5,2 млрд. лева в опит да спре фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов инвеститор депозира предложение с финансова подплата от 5,2 млрд. лева за предотвратяване на фалита на Корпоративна търговска банка.

Писмото стигна до медиите, след като от БНБ отново няма официална информация за постъпилата оферта. По същия начин централната банка задържа два дни офертата на Оманския фонд, ЕПИК и "Джем Корп", преди да я представи пред депутатите, които я отхвърлиха в петък.

В новото предложение е посочено , че група инвеститори предлагат да реструктурират КТБ с 5,2 млрд. лв. В отговор те ще поискат законодателни промени, участие и гаранция от българското правителство.

„Ще разчитаме на допълнителна държавна помощ при условия на допустимост според европейското законодателство”, пише в писмото на новите инвеститори. В него се посочва още, че се водят преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа и акционерно участие.

Лице на групата инвеститори, подписал се като председател, е Никола Сукманджиев. Буквално представянето му е: „председател на група инвеститори, формирана след неуспешното предложение за реорганизация на „Корпоративна търговска банка АД” от акционерите на банката и от консорциума State General Reserve Fund (SGRF), GemCorp Capital LLP (GemCorp) и EPIC Group (Epic)”.

Планът за оздравяване на банката ще изисква законодателни промени, участие и гаранция от българското правителство, които ще се договарят след внасяне на предложението в следващите няколко дни, се посочва в писмото.

 Кой е Никола Сукманджиев

Роден е в казанлъшко село Енина. Завършва "Международни отношения" в Университета на Малта и преподава в същата катедра. Курсът за Бакалавърска степен по Международни отношения дава на Сукманджиев отлични основи в академичната му подготовка по икономика, право, Европeистика и международни отношения.

Приет е в London School of Economics and Political science, където специализира европеистика и Икономика, а в последствие и втора Магистърска степен - в European University във Флоренция и докторат по Европейско право.

Назначен е като началник-отдел във Външно министерство на Малта и активно е участва в преговорите за присъединяването на Малта към ЕС.

Никола Сукманджиев е Генерален Консул на Република Малта в Русия, където има мисия да увеличи туристическия приток на руски туристи в Малта.

Междувременно международни кредитори на КТБ предупредиха България, че ако банката фалира, ще излезе по-скъпо на държавата, отколкото ако бъде спасена.

Облигационерите заплашиха със съд

В писмо до българското правителството, цитирано от агенция Ройтерс и БНР, международна група облигационери в КТБ призоваха властите да преразгледат спасителната оферта, която беше предложена от консорциум през миналата седмица и която в последствие беше отхвърлена от парламента и беше критикувана от страна на Българската централна банка.

Кредиторите обвиняват централната банка, която през юни пое контрола над КТБ и на практика спря дейността ѝ, за действия, които са били или небрежност, или умишлено измамни за степента на проблемите.

Евентуалното закриване на КТБ ще предизвика най-тежката финансова криза в държава от Източна Европа от 90-те години насам и повече от четири месеца, след като банката затвори врати съдбата на четвъртия по големина кредитор в България се намира в състояние на неопределеност, се казва още в писмото.

Кредиторите на КТБ подчертават за опасността от заразен ефект, ако БНБ отнеме лиценза на КТБ, като решението на Централната банка се очаква в рамките на следващите няколко дни.

Просто казано, цената при фалит на КТБ ще надхвърли далеч и най-високите допускания по отношение на размера на държавната помощ, необходима за спасяване на банката и на нейните вложители, се казва още в писмото на международните инвеститори, притежаващи облигации (дългови книжа) на търговската банка.

В писмото се твърди, че отнемането на лиценза на КТБ ще принуди стотици бизнеси да затворят, ще доведе до загуба на работни места и може да хвърли страната в рецесия. Това решение ще преследва България за години напред, заявяват международните кредитори на КТБ.

През юли Ройтерс съобщи, че група облигационери, включително от САЩ и европейските хедж фондове и финансови институции, са образували комитет на кредиторите и са наели юридическо представителство в България, в случай че КТБ бъде обявена в несъстоятелност. Тя не успя да осъществи окончателно разплащане по деноминираните в долари нейни облигации с падеж през август, чийто първоначален размер беше за 150 млн. долара.

Ключовата жалба на облигационерите е за "противоречиви" изявления на Централната банка относно здравето на КТБ. Одитът, поръчан от БНБ, показа в края на октомври, че банката ще трябва да отпише почти две трети от активите си, като едва 13 процента от отпуснати от нея кредити са били подходящо обезпечени.

Тези отчети, твърдят облигационерите, противоречат с по-ранните уверения на БНБ както пред обществеността, така и пред инвеститорите.

Тези, както и други претенции, ще послужат за основа на дела на вложители и кредитори за години напред, се предупреждава в писмото.

 

#предложение #инвеститори #КТБ #Корпоративна търговска банка #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници