Службите искат още контрол над интернет заради ИД

Службите искат още контрол над интернет заради ИД
A A+ A++ A

Новият ръководител на Британската агенция за контрол (GCHQ) Робърт Ханигън призова големите компании от Силициевата долина в САЩ за по-тясно сътрудничество в борбата срещу джихадистки групировки като "Ислямска държава", за да може "интернет да се превърне в истински контролен и команден център".

Ханигън Спомен визира цифровата пропагандна война, която ИД води във Фейсбук, Туитър и дроги социални мрежи, и в статия във "Файненшъл таймс" сочи, че разузнавателните служби "не могат да разрешат проблема без по-голяма подкрепа от частния сектор и по-конкретно от големите американски технологични компании, които играят доминираща роля в интернет пространството".

"Тези мрежи са се превърнали в контролен и команден център на терористите и престъпниците", подчертава Ханигън, който тези дни оглави агенцията, занимаваща се с подслушвания.

Междувременно у нас прокурори извършват проверка на разпространен в социалната мрежа клип, в който 7-годишно дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч.

Клипът е заснет в двора на ромската джамия "Абу Бекир" пред погледите на родители.

Според прокурор Снежана Стоянова от окръжната прокуратура в Пазарджик случаят се проверява от няколко дни и ще бъдат разпитани всички участници в изиграния ритуал.

В центъра на хората, които аплодират с възгласи сцената в двора на джамията "Абу Бекир", е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед, чиято присъда се обжалва. Според един от участниците в клипа, Бедри, децата са изиграли библейски сюжет по повод празника за Байрям.

"Както е пиеската и детето там казва слова от Корана, че Бог му наредил така и как сина на Аврам казва: "Тате, каквото е пожелал Аллах, това го направи". Хората преувеличиха и казват: "Ето, вижте, как децата ги учат още от малки да режат".

В клипа обаче всички започват да скандират "Аллах", което според Бедри е нещо нормално. "Навсякъде това го има в исляма", каза Бедри.

Логото на "Ислямска държава" може да се види на всякъде в ромския квартал - по кафенетата и по стъклата на леките автомобили. Мюсюлманите твърдят, че в това няма нищо странно.

Това е печатът на пратеника, печатът на пратеника ... Той като праща някъде писмо, го слага този печат, посочи Бедри.

Прокурорската проверка ще обхване и други видеоматериали, популяризиращи "Ислямска държава", разпространени в социалната мрежа от ромския квартал "Изток".

#ислямска държава #интернет #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници