Според Христосков има шанс за увеличение на пенсиите с 2,4 % от 2015 г.

Според Христосков има шанс за увеличение на пенсиите с 2,4 % от 2015 г.
A A+ A++ A

С при прилагане на швейцарското правило има възможност за увеличение на пенсиите догодина  с 2,4%, каза служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на заключителна пресконференция в МС.

Въпреки финансовите ограничения, доста неблагоприятни събития и тежки аварии, служебният кабинет е разработил проектозакони и стратегии, които вече са представени на Народното събрание, посочи Христосков. Най-важен от тях е проектът за актуализация на бюджета.

Всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия са извършени навреме, увери социалният министър. Близо 3000 лица и семейства са подпомогнати с еднократна помощ.

Министерският съвет гласува обезщетения на близките на загиналите при трагичните събития, каза още той.

За следващото правителство остава да уреди компенсацията за поскъпването на електрическата енергия, която е извънредно плащане. Досега са приети близо 300 000 заявления, платено е на близо 200 000 души, съобщи Христосков.

Задача на министерството е била да задържи безработицата на приемливи нива. Към момента тя не е намаляла. При младежката безработица има намаление, а около 8000 младежи допълнително ще бъдат заети по програмата "Младежка заетост".

За реформа на осигурителната система, темата, по която Христосков работи от години, в министерството са разгледани различни варианти. Два важни акцента според него са условията, при които ще бъдат осигурявани хората, работещи при първа и втора категория труд и къде ще се плащат парите им.

#Йордан Христосков #пенсии #социални плащания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници